Tam Otomatik Şanzıman

Tam otomatik araçlar ve kullandıkları şanzımanlar: Opel- AT6 Peugeot Citroen- EAT6 (Aisin) Fiat- AT6 Mercedes- G-Tronic Bmw- ZF Otomatik Şanzıman Honda- (kendi üretimi tam otomatikler ve CVT şanzımanlar) Audi-Volkswagen- Aisin ve ZF otomatik şanzımanları Kartal Otomatik Şanzıman,
CVT Otomatik Şanzıman – Continuously Variable Transmission (CVT) Sürekli Değişken Transmisyon):
Vites oranlarının dişlilerdeki sabit kademeli olarak değil de, sürekli olarak değişebildiği otomatik şanzıman türüne CVT şanzıman denir. Çapları değiştirilebilen bir giriş ve bir çıkış kasnağının, dönüş oranları oluşturması mantığıyla çalışır. Hidrolik kumandalı kasnaklar arasındaki bağlantı çelik kayış ile sağlanır. Sonsuz vites kademesi sunabildiğinden dolayı, bir içten yanmalı motor için en ideal ve en verimli vites kutusudur. Kontrol ünitesi yazılımıyla vites kademeleri oluşturulabilir ve sürücünün vites yükseltip düşürmesi sağlanabilir. Cvt şanzımanlar için Japon şanzımanı denebilir; Nissan, Honda, Toyota, Subaru, Mitsubishi, bu şanzıman tipini en çok kullanan otomotiv üreticileridir.

*Çift Kavramalı Yarı Otomatik Şanzımanlar (DTC-EDC-DSG-Powershift):
Çift kavrama bulunur ve çift giriş mili bulunur. Kuru çift kavrama (2 adet baskı-balata) (en yaygın kullanım) ve Islak çift kavrama (çok diskli hidrolik kavrama) olarak iki çeşidi kullanılır. Vites değiştirme ve debriyaja basma görevini mekatronik ünite (şanzıman beyni-ECU) yönetiminde, elektromekanik veya elektrohidrolik sistemler yapar. Şanzımanın dişli yapısıKartal Otomatik Şanzıman, ve vites dişlileri – senkromeçler manuel şanzımanla çok benzerdir-aynıdır. Fakat vites değiştirme biçimi ve çalışma prensibi tek kavramalıdan farklıdır, sürüşte bir sonraki vites önseçimle seçilir ve aslında vites değiştirme sırasında kavrama-giriş mili değiştirilir. Tam otomatik şanzımana göre geçişler daha çok hissedilirken, tek kavramalı yarı otomatik şanzımana göre çok daha az hissedilir. Yakıt tüketimi en az olan otomatik şanzıman tipi budur. Dizel otomatik araçlarda en çok çift kavramalı otomatik şanzıman kullanılır. Yarı otomatik şanzımanlar sıklıkla DCT (Dual Clutch Transmission) olarak anılır. Daha fazla bilgi için (Bkz: Çift Kavramalı Şanzımanlar ve Çeşitleri)

Çift kavramalı yarı otomatik araçlar ve kullandıkları şanzımanlar:
*Audi-Volkswagen-Seat-Skoda DSG şanzıman (Bkz: DSG Şanzıman Özellikleri)
*Audi S-Tronic
*Mercedes-Benz Sequentronic – Sprintshift
*Renault EDC Şanzıman (Bkz: Renault EDC Şanzıman Özellikleri)
*Ford-Volvo Powershift
*Fiat DCT (Bkz: Fiat DCT Şanzıman Özellikleri)Kartal Otomatik Şanzıman,
*Bmw M DCT
*Hyundai DCT
*Dacia Easy R
*Honda 8-DCT (Bu şanzıman Tork konvertörlü, henüz TR’ye gelmedi)

Otomatik şanzıman

Açıklama

Otomatik şanzıman motorlu aracı sürerken belli bir motor devir hızı için, Kartal Otomatik Şanzıman, tekerleklerin devir hızının kademeli olarak, motor gücünü ileten dişlileri değiştirerek yükseltilmesi ya da alçaltılması işleminde sürücünün işini kolaylaştıran bir mekanizmadır.

DSG, çift kavramalı şanzıman olarak da bilinir. Şanzıman sisteminin bir versiyonudur. DSG kısaltmasının açılımı ise Direct Shif Gearbox şeklindedir. Otomatik vitesli araçlarda vites geçişi biraz yavaş olabilir. Kartal Otomatik Şanzıman,