Otomatik Şanzıman Çeşitleri
Otomatik şanzımanlar çalışma prensiplerine göre dört ana başlık altında incelenebilirler:
1- Yarı Otomatik Şanzımanlar:
Robotik şanzıman diye de adlandırabileceğimiz bu şanzımanlar, mekanik şanzımanın üzerine bir kontrol ünitesi konularak otomatikleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır.
2- Çift Kavramalı Otomatik Şanzımanlar:
Konvensiyonel mekanik şanzımanın çift kavramalı (Debriyajlı) hale getirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Robotik şanzımanlardan genel anlamda farkları kontrol ünitelerinin şanzımanın içerisinde hidrolik olarak yağ dağıtımı yapmaları ve şanzımanlarda bir değil iki kavrama mekanizması olmasıdır.
DSG Şanzımanlar, Powershift şanzımanlar, DCT/EDC şanzımanlar çift kavramalı şanzımanların en bilinen örnekleridir. Çift kavramalı şanzımanlarda kendi aralarında yağlı kavrama ve kuru kavramaya sahip şanzımanlar olarak ikiye ayrılırlar.
3- Konvensiyonel Otomatik Şanzımanlar:
Tork konvertör ünitesi ile hareket alan, bu yüzden tork konvertörlü şanzıman olarakta adlandırılan, mekanik ve hidrolik kontrol üniteleri bulunan şanzıman tipleridir.
4- CVT Şanzımanlar:
CVT (Sürekli değişken) otomatik şanzıman prensipte “varyatör” yardımıyla, iki kasnak ve bir zincir kullanarak, en kısa ve en uzun aktarım arasındaki oranı kademesiz olarak ayarlabileyen şanzıman tipidir.